Miljøvenlige kaffekapsler til din Nespressomaskine
4. aug. 2017 0 kommentarer

Miljøvenlige kaffekapsler til din Nespressomaskine

Har du en kaffemaskine fra Nespresso stående i hjemmet, så bruger du sikkert også kaffekapsler, som enten er fremstillet af aluminium eller plast.

Materialer som aluminium og plast bliver ofte brugt til kaffekapslerne, da disse kan holde på aromaen og kvaliteten af kaffen. Kapslerne sørger dermed for, at man altid får en velsmagende og frisk kop kaffe serveret.

Kapsler af aluminium eller plast er dog ikke særlig gode mod miljøet og derfor er der fundet et alternativ til de miljøbevidste - komposterbare kaffekapsler. De komposterbare kapsler er udarbejdet af naturlige plantefibre og kan bruges i alle Nespresso-maskiner.

Ønsker du at være mere miljøbevidst og har du ikke noget imod at betale lidt mere for dine kaffekapsler (men stadigvæk mindre end for de originale Nespresso-kapsler), er komposterbare kaffekapsler et oplagt valg.

Hvad er komposterbare og miljøvenlige kapsler til Nespresso®?

Komposterbare og miljøvenlige kaffekapsler er lavet af en biomasse, som også betegnes bioplast. Bioplasten kan stamme fra majs, sukkerrør eller cellulose.

Ligesom aluminium og plast, kan også bioplast holde på aromaerne fra kaffen, da kapslen af bioplast kan laves 100% lufttæt. Den største fordel ved komposterbare kaffekapsler er, at de tager langt mindre tid om at blive nedbrudt, sammenlignet med kapsler af plast eller aluminium.

Eksempelvis vil det tage over 500 år for en aluminiumskapsel, før den vil være nedbrudt, hvorimod det kun vil tage omkring 12 uger for komposterbare kapsler at blive omdannet til kompost.

Endnu en positiv ting ved komposterbare kapsler er, at de er mere bæredygtige end aluminiums- eller plastkapsler.

Materiale som aluminium er en ikke-vedvarende ressource, som er meget energikrævende at producere, og som ved forbrænding udvikler forurenende røg. Også plast forurener naturen og er svær at nedbryde.

Bioplast anvender mindre energi og producerer dermed også færre drivhusgasser, hvilket betyder at produktionen af bioplast skader miljøet meget mindre end produktionen af f.eks. aluminium.

Hvornår er en kapsel til Nespresso® bæredygtig?  

For at en kapsel til Nespresso officielt kan betegnes som komposterbar og dermed miljøvenlig, skal den igennem forskellige tests. Består kapslen disse tests, vil den blive certificeret komposterbar efter EU standarden EN 13432, der bestemmer, hvad kompost præcis må bestå af.

kompost

En certificeret komposterbar kapsel til Nespresso skal kunne nedbrydes til mindst 90% på mindre end seks måneder ved kontrollerede komposteringsforhold.

Derudover må den ved nedbrydningen ikke have en negativ virkning på komposteringsprocessen.

Med andre ord må den ikke skade det naturlige kredsløb med kemi, som ikke tilhører naturen.

For at opfylde EU standarden og dermed være certificeret komposterbar skal hele kaffekapslen være 100% komposterbar, hvilket kan være en udfordring, da nedbrydeligheden ikke må gå ud over kapslens evne til at bevare kaffens gode kvalitet.

Eksempelvis tilbyder nogle kaffekapseludbydere kapsler, som har en komposterbar bund og et låg af plastik eller aluminium. Ønsker man at kompostere denne slags kaffekapsel, så skal man bare sørge for at fjerne låget, før man kan smide resten til komposten.

Hvor fås økologiske miljøvenlige kaffekapsler til Nespresso®?

Flere og flere producenter af kaffekapsler er begyndt at eksperimentere med mere miljørigtige kapsler, hvilket betyder, at der i dag findes et stadig voksende udvalg på markedet.

Man kan dermed få kaffekapsler, som er 100% plantebaseret og 100% komposterbar og som indeholder økologisk fairtrade kaffe. Med disse kaffekapsler er man både god mod miljøet og menneskerne, som høster og producerer ens kaffe.

Også hos Kaffekapslen kan du finde et udvalg af miljøvenlige kapsler til Nespresso.

Genbrug af kapsler til Nespresso

Ønsker du ikke at skifte til biologisk nedbrydelige kaffekapsler, fordi du allerede har et andet yndlingsmærke, kan du være god mod miljøet på andre måder - Det handler blot om korrekt affaldssortering.

Aluminium og plastik kan genanvendes og det er derfor vigtigt, at man ikke smider disse ting i samme skraldepose som alt andet affald. Aluminium og plastik skal i stedet i særlige containere på lossepladsen

Mange miljøbevidste forbrugere har en ekstra skraldepose kun til kapsler, som de kan køre til lossepladsen når posen er fyldt op.

Bruger man de originale Nespresso kaffekapsler eller andre kapsler af aluminium, så kan man sende dem retur til Nespresso eller aflevere dem direkte i Nespresso butikken. De afleverede kaffekapsler vil så blive genanvendt og man kan dermed nyde sin kaffe med god samvittighed.

Lige meget hvordan man ønsker at hjælpe miljøet, kan man altid med god samvittighed anvende sin Nespressomaskine. Denne bruger nemlig langt mindre strøm end en almindelig kaffemaskine, som er en synder når det handler om CO2 udslip.

Har man derfor kun brug for en enkelt kop kaffe engang imellem, kan man roligt bruge sin Nespresso kaffekapselmaskine. Og bruger man ovenikøbet fairtrade miljøvenlige kaffekapsler, som er økologiske, så vil kaffen smage endnu bedre.