Økologiske kaffebønner

6 produkter

Hvorfor skal mine kaffebønner være økologiske?

Kaffeplanten er en meget sart plante, og kan derfor være svær at dyrke. Især den velkendte Arabica-kaffeplante er nemt modtagelig for insektangreb og sygdomme. Derfor kan der være fordele ved at benytte gift og andre miljøskadelige værktøjer, for at komme problemerne til livs i jagten på at producere billige kaffebønner. Derudover er kaffeplantager ofte billigende i områder med regnskov og anden bevaringsværdig natur, som lider overlast når man benytter gift.

Men det kan sagtens lade sig gøre at dyrke fantastisk kaffe under miljørigtige og ordnede forhold, uden at prisen behøver at blive et problem. Det kræver blot en vilje til at uddanne og optimere. Igennem de seneste årtier er der blevet igangsat en lang række tiltag for at redde den natur som omgiver kaffeplantagerne, og for at give de bedste forhold for kaffebønnerne. Derfor kan det nu lade sig gøre at lave billige økologiske kaffebønner, som kan sælges til en konkurrencedygtig pris – uden at miljøet nyder unødig overlast. Ønsker du at vide mere, om diverse støtteordninger og politiske tiltag, kan du læse mere om de forskellige certificeringer, som de økologiske varianter har modtaget.

Hvorfor skal jeg bruge kaffebønner?

Du skal bruge kaffebønner, hvis du søger den mest autentiske kaffeoplevelse. Kaffebønnernes naturlige smag fremhæves igennem en tørrings og fermenteringsproces, hvorefter kaffebønnerne bliver ristet. Kaffebønner indeholder et naturligt indhold af sukker, som frigives og karamelliseres under ristningen. Det fine karamelliserede lag fungerer som en kapsel og holder derved på smag og aroma. Når du maler dine økologiske kaffebønner i dit køkken, vil du derfor slet ikke være i tvivl om forskellen. Dit køkken vil nemlig straks blive indtaget af et sanseligt bombardement af aroma. Smagen af den friskmalede kaffe vil opleves som sødere, mere frugtig og meget mere intens.

For at male dine økologiske bønner kræves en kaffemølle, kaffekværn eller kaffemaskine med indbygget kværn. Vi anbefaler at altid friskmalede økologiske kaffebønner til espresso og stempelkande, mens friskmalede kaffebønner også vil gøre en stor forskel når du brygger en kande filterkaffe.

Hvordan skal jeg male mine kaffebønner?

Først og fremmest er det vigtigt, at du ved, hvad du vil bruge din friskmalede kaffe til. Det er nemlig vigtigt at vælge den helt rigtige kaffebønne og den helt rigtige malingsgrad alt efter brygning. Du kan naturligvis finde et stort udvalg af billige økologiske kaffebønner her – alle af høj kvalitet, og til flere forskellige brugsmønstre.

Når du beslutter dig for at benytte friskmalede kaffebønner, er det vigtigt at du husker altid at male kaffen helt frisk. Vælger du at male rigeligt på forhånd, for i stedet at opbevare kaffen, vil du hurtigt opleve at smagen forsvinder – også selvom du opbevarer kaffen i en lufttæt beholder efter du har malet den. Du kan dog med fordel opbevare de umalede kaffebønner i en lufttæt beholder.

Malingsgraden – altså hvor fint du maler kaffen – er meget vigtig. Den har nemlig betydning for, hvor hurtigt vandet løber igennem kaffen, og hvor meget modstand vandet møder.

Espressomaskine: Det anbefales at du maler espressokaffe meget fint, så du bedst kan stoppe filteret helt med den friskmalede kaffe. Espressomaskinens høje tryk gør at den ved høj modstand, kan presse alt smagen ud af den fintmalede kaffe.

Almindelig filterkaffe: Hertil anbefales det at du maler kaffen middelfint. Filterkaffemaskiner fungerer ved at dryppe vandet over kaffe, hvorefter det langsomt når karaflen.

Stempelkande: Hvis du foretrækker stempelkande skal du male dine kaffebønner helt groft. På den måde kan filteret i stempelkanden bedst presse smagen ud.

Hvor dyrker man kaffe?

Kaffebønner dyrkes oftest i det som kaldes Bønnebæltet, som er et område omkring ækvator og dækker Mellemamerika, det nordlige Sydamerika, Centralafrika og det sydlige Asien. Typisk siger man at Arabica-kaffe dyrkes i Central- og Sydamerika, mens Robusta er særligt udbredt i Afrika og Asien. Der er naturligvis ingen regel uden undtagelse og f.eks. udmærker Indonesien sig ved at lave verdenskendte Arabica-varianter. Der findes økologiske kaffebønner fra de fleste egne, så det bør være muligt at finde en billig økologisk kaffe fra dit favoritområde.

Arabica og Robusta – Hvad skal jeg vælge?

Arabica og Robusta er de to primært brugte kaffebønnetyper ud af de over 120 sorter af plantearten Coffea. Arabica og Robusta-kaffebønner er frugten fra planten, og ligesom med vindruer er der stor forskel på smag, selvom at frugten grundlæggende er den samme.

Robusta-planten menes at være den ældste kaffesort som er blevet kultiveret, og dyrkes i dag i store plantager især i Afrika og Sydøstasien. Robusta kendetegnes ved en stærkere smag, med et høj indhold af bitterstoffer og syrlighed. Koffeinniveauet er også højt, hvilket gør planten særligt resistent overfor insektangreb. Som navnet antyder er Robusta en mere robust kaffeplante, og kan derfor nemmere dyrkes på store plantager. Derfor er Robusta også kendt som billige kaffebønner, noget som igennem årene har givet kaffesorten et blakket ry. Sandheden er at Robusta er billigere at dyrke, men bestemt ikke er en dårligere kop kaffe. Smagen er anderledes, hvorfor den ofte blot benyttes anderledes f.eks. til espresso og cappuccino, da den har en stærkere kaffesmag.

Den anden populære kaffebønne hedder Arabica. Mange er sikkert stødt på navnet, da Arabica og 100% Arabica med ofte i sig selv bliver brugt som et kvalitetsstempel. Som det er med god vin er alt dog ikke afhængigt at frugten, men også hvor den er dyrket, miljømæssige forhold og efterbehandlingen af kaffebønnen. Arabica-kaffebønner kendetegnes ved en sødmefuld og let syrlig smag. Arabica-planten er modsat Robusta meget sart og tåler ikke udsving i temperatur, vandmængde og bliver nemt udsat for sygdomme og insektangreb. Det har med tiden derfor været nemmest at dyrke planterne med hjælp fra sprøjtegift og lignende. Man har dog med hjælp fra de mange politiske tiltag og fonde skabt så megen viden omkring dyrkningen, at det i dag også lader sig gøre at købe billige økologiske kaffebønner af Arabica. Arabica foretrækkes af mange, især i Nordeuropa, til at lave almindelig hverdagskaffe. Der findes dog også mange varianter som er udviklet specifikt til espressomaskiner og stempelkande.