illy Espresso guide

Espresso

 

Espresso er et italiensk ord for kaffe, en kaffe der er lavet på tryk. Espresso handler derfor om bryggemetode og laves på en særlig espressomaskine, der kan brygge med tryk. Ved hjælp af denne metode ekstraheres der tre gange så mange komponenter fra kaffen og resultatet er en rig og aromatisk kaffe med tyktflydende konsistens og dejlig crema på toppen.

 

Der findes en formel for brygning af en autentisk espresso. En stråle med 92 grader varmt vand (+/- 2 grader) skal passere igennem en maskine med et pumpetryk på min. 9 bar. Der skal anvendes 7 gram malet og stampet kaffe ved brygningen. Resultatet er 30-40 ml. ren nydelse.

 

 

 

Gode tips ved brygning af espresso

 

Når man brygger efter espressometoden udvindes der langt flere stoffer fra kaffen og derfor er det ekstra vigtigt at kaffen er af høj kvalitet og ristet specifikt til espresso brug. Til formålet er illy kaffen ideel, da den er lavet på udelukkende arabica bønner af bedste kvalitet og pakket efter en unik pakkemetode så friskhed og aroma bevares. Illy kaffen kan både fås, hvor den er formalet til espresso eller som hele bønner man selv kan male.


Det bedste resultat opnås ved at anvende friskmalede bønner og her er malingsgraden af afgørende betydning. Er bønnerne malet for groft, så løber vandet for hurtigt igennem og din espresso vil mangle fylde. Er den modsat for fin, vil den løbe for langsomt eller dryppe og resultatet kan blive bittert.

 

Du skal anvende ca. 7 g. malet kaffe til en espresso på 30-40 ml. Det passer ca. med den mængde der kan være i portafiltret, men brug evt. din køkkenvægt til at måle efter i starten. Når kaffen er fyldt i portafiltret giver du den et let tryk med tamperen og slå forsigtigt på siden af bryggehåndtaget så kafferester i kant falder ned. Til sidst skal der presset med tamperen igen og den er klar til at isætte i maskinen.

 

Gennemløbstiden for en espresso på 30-40 ml. skal være ca. 25-30 sek.

 

 

 

Resultatet – den perfekte espresso

 

 

Den perfekte kop espresso har nuancer af forskellige brune farver, altså både lyse og mørke.

  • Er din espresso meget lys i cremelaget? Så brygger maskinen enten med for koldt vand – eller måske er din kop for kold.
  • Er din espresso meget mørk i cremelaget? Så brygger din maskine måske med for høj vandtemperatur.

 

 

 

Gode råd om udstyr

 

  • Husk ALTID at bruge forvarmede kopper og håndtag til espressomaskinen.
  • Husk at rengøre håndtag og filter efter brug. Gamle kafferester og kaffeolie giver en ”sur” smag.
  • Espressomaskiner til hjemmebrug bør afkalkes ofte. Det anbefales i øvrigt at benytte kildevand til brygningen, da der er mindre kalk i dette

 

Og husk… Øvelse gør mester