• ★★★★★ 300.000 tilfredse kunder siden 2011
  • Fri fragt ved køb over 499,-
  • Vi sender alle hverdage kl. 16.00

Kaffeskole

Her gennemgår vi kaffevarianter, fagudtryk og hvad du ellers har brug for at vide.
Lær også hvordan du laver de mest populære kaffe- og espressobaserede drikke:

Kaffe er både betegnelse for den drik, der laves ved at blande tørrede, ristede og malede kaffebønner med varmt vand, samt for kaffetræet, som disse bønner gror på. Kaffedrikken laves ved at udtrække en række vandopløselige stoffer og æteriske olier fra kaffebønnerne i varmt vand. Smagen af kaffe dannes af de vandopløselige stoffer samt æteriske olier. Der er identificeret flere hundrede stoffer, der bidrager til smagen af kaffe. Stofferne kommer fra forskellige led i kaffens produktionshistorie. Smagen afhænger derfor både af dyrkningen af kaffetræet, efterhøstbehandlingen af kaffebærrene, ristningen af bønnerne, malningen af bønnerne og til sidst brygningen af kaffedrikken.

Espresso

Espresso kendes fra syden som et lille stærkt shot med kraftig smag og aroma. Ordet Espresso er italiensk og betyder "meget hurtigt", og det refererer til den tid, det tager at brygge en kop. En anden forklaring på ordets betydning fremgår af Gyldendals fremmedordbog "Caffè espresso (ital., af esprimere, lat. ex- + premere (-primere) presse) stærk kaffe tilberedt under tryk i speciel maskine".

Espresso adskiller sig fra almindelig kaffe ved at være væsentligt mere koncentreret, både i smag og konsistens. Endvidere er espresso kendetegnet ved at have et fint lag af gyldent skum på toppen. Dette lag kaldes på italiensk for "crema". Der er dog mange drikke som bliver lavet med udgangspunkt i Espresso og med tilført dampet mælk eller mælkeskum - mest kendt er Cappuccino og Caffè Latte. Ved brygningen af espresso anvendes typisk arabica-bønner. Bønnerne bliver mørkere ristet end ved almindelig kaffe, og de bliver malet finere. Dog skal bønnerne ikke males for fint, da dette vil gøre det umuligt for vandet at løbe igennem espressomaskinen og forhindre dannelsen af crema på toppen.

En espresso brygges som regel på omkring 7 gram bønner, ved 9 bars tryk og en temperatur på mellem 87 og 93 grader celsius, og med en gennemløbstid på ca. 20-25 sekunder.

DRIKKE

Caffè Americano

Det tætteste du kommer på en traditionel “dansk” kop kaffe, men har en helt andet crema som gør den ekstra blød.
- Hvordan laver man en Americano? Bland et enkelt skud espresso med en lille smule meget varmt vand
- Søg efter Caffè Americano produkter på KaffeKapslen.dk

Café au Lait

En af de få populære cafédrikke, som er baseret på almindelig stærk sort kaffe.
- Hvordan laver man en Café au Lait? Bryg en stærk sort kaffe og tilsæt varmet mælk.
- Blandingsforhold: 1/2 stærk sort kaffe, 1/2 varmet mælk
- Søg efter Café au Lait produkter på KaffeKapslen.dk

Caffè Latte

Caffe Latte er en blanding af et skud espresso og varmet mælk (ingen mælkeskum). Ekstremt populær på caféerne - danskernes favorit sammen med Cappuccino.
- Hvordan laver man en Caffè Latte? Bryg først en espresso, og tilsæt så varmet mælk
- Blandingsforhold: 1/3 espresso, 2/3 varmet mælk
- Søg efter Caffè Latte produkter på KaffeKapslen.dk

Caffè Cortado

En lille kop espresso med en smule mælk.
- Hvordan laver man en Cortado? Bryg en espresso, og tilsæt varmet mælk i lille glas eller kop
- Blandingsforhold: 1/2 espresso, 1/2 varmet mælk
- Søg efter Caffè Cortado produkter på KaffeKapslen.dk

Caffè Mocha

Er som regel en blanding af kaffe og chokolade. Er stort set en Caffè Latte plus chokoladesirup, ofte med flødeskum på toppen. Kaldes også en Mocha Latte.
- Hvordan laver man en Caffè Mocha? Bryg først en espresso, tilsæt chokoladesirup, varmet mælk og evt. flødeskum på toppen.
- Blandingsforhold: 1/3 espresso, 2/3 varmet mælk
- Søg efter Caffè Mocha produkter på KaffeKapslen.dk

Cappuccino

Cappuccino kender du sikkert fra caféerne, da den sammen med Caffè Latte er danskernes foretrukne drik med espresso og mælk.
- Hvordan laver man en Cappuccino? Bryg først en espresso, tilsæt varmet mælk og mælkeskum.
- Blandingsforhold: 1/3 espresso, 1/3 varmet mælk, 1/3 mælkeskum
- Søg efter Cappuccino produkter på KaffeKapslen.dk

Chococino

En smagfuld blød varm chokolade, lavet på de fineste kakaobønner og afrundet med et udsøgt lag af skummet mælk.
- Søg efter Chococino produkter på KaffeKapslen.dk

Latte Macchiato

Dampet mælk med et skud espresso hældt gennem mælkeskummet.
- Hvordan laver man en Latte Macchiato? Bryg en espresso og hæld den gennem et glas mælkeskum.
- Blandingsforhold: 1/2 espresso, 1/2 mælkeskum
- Søg efter Latte Macchiato produkter på KaffeKapslen.dk

Lungo

En Lungo er en espresso med længere gennemløbstid og ca. dobbelt så meget vand.
- Hvordan laver man en Lungo? Bryg en espresso og lad cirka dobbelt så meget vand som normalt løbe igennem.
- Søg efter Lungo produkter på KaffeKapslen.dk

Redeye

En kop almindelig sort kaffe tilsat et skud espresso.

Ristretto

En Ristretto er en ekstra stærk espresso med mindre vand end normalt. Kendetegnes ved ekstra smag og aroma.
- Søg efter Ristretto produkter på KaffeKapslen.dk

Tea Chai Latte

En Tea Chai Latte er ikke baseret på kaffe, men derimod en kombination af en speciel te, krydderier og varmet mælk og mælkeskum øverst.
- Hvordan laver man en Chai Latte?
- Blandingsforhold: 1/2 Chai Te med vanilie, kanel og kardemomme og 1/2 varmet mælk og mælkeskum.
- Søg efter Chai Latte produkter på KaffeKapslen.dk

ORDBOG

  • ArabicaDen største kaffesort. Arabica-bønnerne giver en finere og mere moden smag end andre kaffesorter.
  • AromaDuften der frembringes.
  • BalanceSmagsbetegnelse i forbindelse med vin eller kaffe, hvilket betyder, at en enkelt smag ikke overdøver de andre.
  • BaristaItaliensk ord for espressobrygger. En person, der mestrer espressobrygningens kunst.
  • BlendEn blanding af to eller flere forskellige typer kaffebønner.
  • BønnesorterDer findes generelt to sorter kaffe: Arabica og Robusta (se definitioner her på siden).
  • CaféDen korrekte franske stavemåde for kaffe.
  • CaffèDen korrekte italienske stavemåde for kaffe (med "accent grave" over bogstavet è)
  • CremaBetegnelse for den “creme” som kommer oven på kaffen når den er brygget som espresso. Medvirker til at give drikke en rundt og cremet smag.
  • DoppioDobbelt skud espresso på italiensk.
  • DrypkaffeAlmindelig sort kaffe i Danmark er et eksempel, laves ved at varmt vand "drypper" over kværnet kaffe gennem et filter placeret i en tragt. Brygningen foregår uden tryk og formår ikke i samme grad at udtrække kaffens olier, aroma og essentielle smagsstoffer.
  • FinishEftersmagen, der bliver hængende efter kaffen.
  • Green CoffeeIkke-ristede kaffebønner. Rå kaffebønner.
  • Kaffekapsler / KaffepodsGennem de senere år har brygning med kaffekapsler / kaffepods vundet mere indpas, og det må antages at den gamle kaffemaskine er på vej ud af husholdningerne. Ved at anvende kapsler brygges kaffen med en nøjagtig afvejning af den mængde kaffe der skal anvendes. En kaffekapsel er kaffe, lagt i en kapsel med filter, hvorefter vandet presses gennem kaffen i filteret. Det giver en rigtig god smag, som ikke kan sammenlignes med de gammeldags kaffemaskiner. Ved denne metode kan du lave alle former for kaffe - Caffè Latte, Cappucino osv. i en kvalitet der matcher de bedste caféer.
  • KaffekværnBruges til at male (kværne) kaffebønnerne, og giver den mest friske kaffe.
  • KaffepuderBenyttes i Philips Senseo systemet. Er lavet af almindelige papirfibre og ca. 25% plastik for at muliggøre forsegling.
  • KoffeinOpkvikkende stof, som findes i kaffe. En kop kaffe indeholder ca. 50 - 150 mg.
  • KoffeinfriKaffe, der har fået fjernet koffeinen ved en kemisk proces. Den fjernede koffein benyttes ofte i andre produkter som f.eks. Red Bull.
  • KropFornemmelsen af kaffens konsistens - er forbundet med smagen.
  • Mocca / MokaEn type arabisk eller etiopisk kaffe med en udtalt syrlig og frugtagtig smag. Forveksles ofte med Caffè Mocha.
  • RistningsgradIndikerer i hvilken grad kaffen er ristet
  • RobustaEn kaffesort af lidt lavere kvalitet end Arabica, men meget velegnet til espresso, hvor den giver en let stikkende og bitter smag. Espresso-blandinger indeholder ofte omkring 10% Robusta for at give bedre crema og mere "bid" i smagen. Robustaplanten giver flere bær end Arabicaplanten, og er derfor billigere at producere.
  • Single OriginKaffe fra én kaffefarm eller et område.
  • StamperEt lille værktøj, som bruges til at stampe (mase) kaffen i kapslen eller filterkurven.
  • SyreSyreindhold/PH-værdi ligger normalt omkring 5 i kaffe.
  • Tyrkisk kaffeKaffe, hvor bønnerne kværnes ekstremt fint og serveres i glas med bønner og vand (ikke filtreret).