Friele – Når kaffe bli’r kultur
19. aug. 2019

Friele – Når kaffe bli’r kultur

Hele Norges yndlingskaffe har over 200 år på bagen, men er stadig blandt favoritterne når skandinaverne skal vælge kaffe.

Hvem er Friele?

Under navnet Friele på Torvet kunne man i 1794 første gang handle hos Herman og Berghita Friele. I deres butik på torvet i Bergen solgte Bergitha eksotiske varer som humle, rosiner, citroner og lignende, som Herman som skipper havde med hjem fra sine rejser rundt omkring i verden. I 1799 gik Herman i land for sidste gang og købte i stedet en større butik, som Herman og Berghita de næste år skulle gøre til en stor succes. Fra lokalerne i den nye butik, kunne Friele-ægteparret nemlig sælge store mængder af kaffe til både engros og private kunder. Så da efterspørgslen på kaffe i Norge eksploderede i løbet af 1800-tallet var Friele klar til at levere. Friele-forretningen gik i arv igennem de næste årtier, og de importerede kolonialvarer såsom sukker, kaffe og sirup udgjorde en stadigt større andel af butikkens indtægter. Derfor etablerede Friele i 1854 egen direkte eksport fra Brasilien.

I de første mange år blev kaffen importeret og solgt som grønne kaffebønner, fordi at Norges infrastruktur gjorde det umuligt at transportere ristede kaffebønner, fordi de ville miste smagen inden de nåede frem til kunden. Men den stigende urbanisering gav større efterspørgsel på ristet kaffe og i 1893 stod Frieles første automatiske kafferisteri klar. Derved var Friele nu klar til at producere større mængder og eksportere til større dele af den norske befolkning. Igennem modernisering, udvikling og fokus på udvikling af Friele brandet er Friele i dag Norges mest solgte kaffe – og fås ikke længere kun i Norge, men også i specialbutikker over hele verden.

Hvad kan Friele?

Med mere end 200 års erfaring er Friele exceptionelt dygtige til at producere kvalitetskaffe til hele familien. Kaffen bliver fremstillet efter traditionelle teknikker for at fremstille en kaffe, som især er populær blandt nordmændene og deres skandinaviske naboer. Frieles kaffe gennemgår stramme kvalitetstjek løbende, ligesom at alle partier bliver smagt for at sikre, at smagen er den velkendte Frielesmag.

Hvem skal vælge Friele?

Du skal vælge Friele, hvis du ønsker hverdagskaffe af høj kvalitet og stor velsmag. Friele er god som morgenkaffe, middagskaffe og aftenkaffe – og er også perfekt når du får gæster.  

Kan jeg bruge Friele?

Hvis du har en Nespresso maskine findes der et udsøgt udvalg af Friele til Nespresso. Kapslerne er lavet af aluminium og kvaliteten er altid høj.

Er du ejer af en Tassimomaskine, kan du få den perfekte morgenkaffe med Friele til Tassimo. Kaffens høje kvalitet, er det du skal bruge når du slår øjnene op om morgenen.

Senseo redder mange morgener. Savner du den gode Friele smag om morgen, findes Friele til Senseo. Du får den velkendte smag på blot et øjeblik.

Besøg Friele