Kakao
Kakao
Kakao er ikke bare kakao. Først og fremmest er der kvaliteten, som varierer alt efter hvilke kakaobønner man benytter og ikke mindst, hvor meget kakao produktet indeholder. Derudover skelnes der i mellem den rene kakaosmag og den mere børnevenlige slags. Den børnevenlige har ofte et højere indhold af sukker, hvor den anden variant ofte har mindre sukker, men mere kakaosmag.
Det bør ligeledes noteres at nogle varianter kan blandes med enten mælk eller vand.
Kakaos Historie
Kakao kommer fra Sydamerika, hvor den voksede vildt i Amazonas jungle. De indfødte, heriblandt Mayaerne, tog planten til sig og dyrkede den således at planten udbredte sig til Mellemamerika. Historikere mener at vide, at planten er blevet dyrket så tidligt som 2000 år f.Kr. Frem til det 16. århundrede var kakaotræet ukendt i Europa - det var først da Christopher Columbus i 1502 var på sin fjerde rejse til Amerika at han første gang stødte på træet, og først år senere fik vi den tidligste beretning om egentlig chokolade fra conquistadoren Hernan Cortés. De indfødte tillagde kakaobønnerne stor værdi, bl.a. fordi de betragtede dette som et afrodisiakum, mens Spanierne importerede det til Europa fordi de mente at kakao havde medicinsk virkning. Det varede dog ikke længe før at chokolade blev det helt store tilløbsstykke, specielt i blandt de adelige og blandt overklassen. Siden har chokoladens popularitet vokset, hvor man i dag kender utallige varianter og kvaliteter.
Kakao høst
I dag produceres størstedelen af kakao i Afrika, hvor Elfenbenskysten står for omkring 2/3 af verdens produktion af kakao. Kakaotræer vokser i varme tropiske områder omkring ækvator, hvor planten trives så godt, at den kan høstes året rundt. Efter høstning fjernes kaffebønnerne fra frugten og placeres i store kar, hvor de fermenterer langsomt i den varme sol og høje varme, over flere dage. Denne proces fremhæver kakaoens naturlige sødme og aroma, og fjerner bitterstoffer. Derefter efterbehandles de og klargøres på fabrikker, som herfra sender kakaoen videre til resten af verden, hvor den kan blive brugt til at lave kakao og chokolade, til alle os med en sød tand.
Fair Trade kako
Kakao bliver, som bl.a. kaffe, sukker, guld og diamanter, ofte fremstillet i udviklingslande med lave lønninger og dårlige arbejdsforhold. Derudover er produkter fra disse lande ofte pålagt høj told af vestlige lande, og derfor er muligheden for at afsætte sine produkter begrænsede. Fair Trade er en organisation som søger mere retfærdig lighed på international handel og bidrager til bæredygtig udvikling. Igennem sit arbejde har organisationen hjulpet med at brede viden om forholdene, som udviklingslande drives og arbejder på, og de udfordringer som de har.
Kakao
Kakao er ikke bare kakao. Først og fremmest er der kvaliteten, som varierer alt efter hvilke kakaobønner man benytter og ikke mindst, hvor meget kakao produktet indeholder. Derudover skelnes der i mellem den rene kakaosmag og den mere børnevenlige slags. Den børnevenlige har ofte et højere indhold af sukker, hvor den anden variant ofte har mindre sukker, men mere kakaosmag.
Det bør ligeledes noteres at nogle varianter kan blandes med enten mælk eller vand.
Kakaos Historie
Kakao kommer fra Sydamerika, hvor den voksede vildt i Amazonas jungle. De indfødte, heriblandt Mayaerne, tog planten til sig og dyrkede den således at planten udbredte sig til Mellemamerika. Historikere mener at vide, at planten er blevet dyrket så tidligt som 2000 år f.Kr. Frem til det 16. århundrede var kakaotræet ukendt i Europa - det var først da Christopher Columbus i 1502 var på sin fjerde rejse til Amerika at han første gang stødte på træet, og først år senere fik vi den tidligste beretning om egentlig chokolade fra conquistadoren Hernan Cortés. De indfødte tillagde kakaobønnerne stor værdi, bl.a. fordi de betragtede dette som et afrodisiakum, mens Spanierne importerede det til Europa fordi de mente at kakao havde medicinsk virkning. Det varede dog ikke længe før at chokolade blev det helt store tilløbsstykke, specielt i blandt de adelige og blandt overklassen. Siden har chokoladens popularitet vokset, hvor man i dag kender utallige varianter og kvaliteter.
Kakao høst
I dag produceres størstedelen af kakao i Afrika, hvor Elfenbenskysten står for omkring 2/3 af verdens produktion af kakao. Kakaotræer vokser i varme tropiske områder omkring ækvator, hvor planten trives så godt, at den kan høstes året rundt. Efter høstning fjernes kaffebønnerne fra frugten og placeres i store kar, hvor de fermenterer langsomt i den varme sol og høje varme, over flere dage. Denne proces fremhæver kakaoens naturlige sødme og aroma, og fjerner bitterstoffer. Derefter efterbehandles de og klargøres på fabrikker, som herfra sender kakaoen videre til resten af verden, hvor den kan blive brugt til at lave kakao og chokolade, til alle os med en sød tand.
Fair Trade kako
Kakao bliver, som bl.a. kaffe, sukker, guld og diamanter, ofte fremstillet i udviklingslande med lave lønninger og dårlige arbejdsforhold. Derudover er produkter fra disse lande ofte pålagt høj told af vestlige lande, og derfor er muligheden for at afsætte sine produkter begrænsede. Fair Trade er en organisation som søger mere retfærdig lighed på international handel og bidrager til bæredygtig udvikling. Igennem sit arbejde har organisationen hjulpet med at brede viden om forholdene, som udviklingslande drives og arbejder på, og de udfordringer som de har.