Lavazza hele kaffebønner

9 produkter

Fortællingen om Lavazza

Lavazza er en italiensk kaffeproducent, som første gang slog dørene op i 1895. Lavazza startede som en lille butik i Torino, og er stadig den dag i samme familie. I dag er virksomheden ledet af 4. generation.

Lavazza blev startet af Luigi Lavazza, som med sin innovative tankegang revolutionerede kaffe. Luigi brugte mange år på at forske i kaffeplanterne, oprindelseslande og miljø – og den indflydelse det har på kaffe. Luigis store passion for smag og aroma, gjorde at han som den første lavede et kaffeblend. Altså en sammensætning af forskellige kaffebønner, som har forskellige karakteristika alt efter miljø og efterbehandling.

Luigi Lavazzas opfindelse har haft direkte indflydelse på, hvordan de fleste kaffedrikkere kender kaffe i dag. De fleste kaffevarianter som du finder supermarkedet er nemlig kaffeblends. Lavazza kaffebønner er traditionen tro forsat oftest kaffeblends.

Passionen bag kaffen

For Lavazza er mennesket altid i fokus - hele vejen fra kaffebønder til forbruger. Lavazzas historie byder på over 120 år med udvikling og innovation. Noget som ikke havde kunne lade sig gøre, uden de mange gode mennesker som har været med til at bygge virksomheden op. Derfor er Lavazza meget involveret i lokale investeringer i de lande, hvor kaffen dyrkes. Hos Lavazza tror man nemlig på at kvaliteten kommer nede fra – og ved at investere i de små lokalsamfund, kan udviklingen af de sociale forhold, såsom skole og arbejdsforhold, i sidste ende smitte af på den kaffe, som du som forbruger nyder. På den måde kan du få billige Lavazza kaffebønner af høj kvalitet.

Den moderne kaffes hjemland

Lavazza er en del af Italiens stolte kaffetradition, som har flere hundrede år på bagen. Venedig var blandt de første købsstader i Europa som importerede kaffebønner og kaffen blev hurtigt en del af den berømte italienske salonkultur, som tiltrak adelige, erhvervsfolk og kultureliten. Det var i disse saloner at overhovederne i de forskellige bystater mødte kunstnere, som de tilbød kost og logi. På den måde skabtes meget af den kunst som vi kender fra f.eks. Firenze.

Da espressomaskinen gjorde sit indtog starten af det 19. århundrede, samtidig med den industrielle revolution, ændredes kaffevanerne og den almindelige italiener gik nu også ud på kaffebarer. Inspireret af den amerikanske barkultur, fik man i stedet sin kaffe stående ved bardisken – noget som gjorde det nemmere at åbne en kaffebar på et hvert kaffehjørne. Den moderne produktion gjorde det muligt for de italienske virksomheder at producere bedre og billigere, og billige Lavazza kaffebønner blev tilgængelige udenfor Italien. I disse kaffebarer opstod rollen som Barista, som en italiensk kaffeudgave af den amerikanske bartender. Det var ligeledes i de italienske kaffebarer at idéen om et samlet Italien opstod.

I slutningen af 1950’erne var den teknologiske udvikling nået så langt, at langt de fleste italienere i stedet bryggede deres kaffe på espresso- og kaffemaskiner i hjemmet. Derfor var efterspørgslen efter Lavazza kaffebønner til private også stærkt stigende. Det betød at virksomheder som Lavazza omlagde en stor del af deres fokus til at sælge til den normale forbruger og kaffen kom derfor ud i butikker og supermarkeder – og forbrugerne kunne nu få billige Lavazza kaffebønner.

I dag er Italien stadig den førende når det gælder kvalitetskaffeoplevelser. Italienerne er også dem som drikker flest kopper espresso og Lavazza kaffebønner er blandt italienernes favoritter når der skal laves kaffe.

Arabica eller Robusta?

Ligsom med vin handler kaffe om, hvilken kaffebønne man benytter og hvilke forhold den er dyrket og efterbehandlet. Det er derfor umuligt at påstå at en kaffevariant er bedre, fordi den indeholder 100% Arabica – for det er i sig selv ikke en kvalitet. Smagen og aromaen af kaffebønnen afhænger nemlig både af den naturlig sammensætning, som kaffeplanten har, hvor i verden den er dyrket, hvilke temperaturer den har været udsat for – og ikke mindst efterbehandlingen. Derfor består Lavazza bønner oftest af flere forskellige kaffebønnesorter.

Arabica og Robusta er begge planter af arten Coffea. Coffea familien består af over 120 forskellige sorter, men det er normalt kun Arabica og Robusta som benyttes til kaffeproduktion. Som du måske kender det fra æbler er der stor forskel på æblesorter, selvom at de egentlig er samme frugt. Nogle kan være meget søde, mens andre er meget syrlige. Det samme gør sig gældende for Arabica og Robusta. Du kan derfor med fordel læse mere om Lavazza bønner inden du køber dem, for i vores tekster beskriver vi præcis, hvad du kan forvente af hver enkelt variant.

Arabica-bønnen er en sart plante, som trives på bjergsider i højderne. Planten trives bedst i tempereret klima, uden hverken for meget eller for lidt regn – og netop regnmængderne har stor indflydelse på plantens blomstringsperiode. Arabica-planten er meget lidt modstandsdygtig overfor sygdomme og insektangreb, ligesom den er meget afhængig af den jungler som den omgiver den. Derfor kan den være svær at dyrke. Lavazzas store ekspertise indenfor dyrkning gør at billige Lavazza kaffebønner findes. Kaffe af sorten Arabica kendetegnes ved en sødmefuld og rund smag, fordi den indeholder en større mængde af naturlige sukkerarter og olie.

Robusta er derimod, som navnet også hentyder, en langt mere robust plante. Den tåler i højere grad udsving i temperatur og regnmængder, klarer sig bedre overfor sygdomme og insekter og så er den ikke nær så afhængig af den øvrige natur. Robusta dyrkes derfor ofte på store plantager i Afrika og i Asien, hvor den nemt kan farmes. Robusta-bønner indeholder mere koffein end Arabica, og så er den kendetegnet ved en mere bitter smag, end den som kendes fra Arabica. Noget som især gør den god til at bruge til espresso og espressobaserede drikke. Derudover benyttes Arabica og Robusta ofte i kaffeblends, f.eks. i Lavazza kaffebønner, for på den måde at give hinanden det perfekte modspil.

Hvorfor skal jeg vælge kaffebønner?

Når kaffebønner plukkes blive de tørret og fermenterede, hvorefter de bliver ristet. Ristningen fremhæver de naturlige smagsstoffer i kaffen, samtidig med at frigivelsen af sukkerstoffer indkapsler smagen i et karamelliseret lag. Den indkapslede smag frigives derfor først i det øjeblik du maler kaffebønnen og derved giver en friskmalet kaffe også den mest optimale smagsoplevelse.

Prøv en af vores varianter af billige Lavazza kaffebønner. Du kan bruge friskmalet kaffe til filterkaffe, og så bør du ikke snyde dig selv for en friskmalet espresso eller stempelkande.